Servicii de cloud computing. Masini Virtuale.

Cloud computing

Cloud computing reprezinta literal „computerizare în nori” si este unul din conceptele moderne în domeniul it si reprezinta un ansamblu distribuit al unor servicii de aplicații, acces la diferite informații si stocare de date, fara ca utilizatorii sa fie nevoiti sa aiba cunostinte despre amplasare sau configuratia fizica a acelor sisteme care furnizeaza serviciile. Termenul de cloud computing nu are un nume romanesc deocamdata care sa fie uzual folosit.

Clasificarea Cloud Computing

Dupa livrare:

Software as a service (SAS) - Software ca serviciu
Platform as a service (PAS) - Platforma ca serviciu
Infrastructure as a service (IAS) - Infrastructura ca serviciu

Dupa implementare

Cloud public
Cloud privat
Cloud hibrid
Cloud pentru o comunitate (community cloud)

Caracteristici

Avand in vedere faptul ca la ora actuala in lume conexiunea permanenta la internet a utilizatorilor a devenit foarte raspandita, astfel incat acum toate resursele disponibile se pot plasa in Cloud, adica online, pe internet si partajata, între utilizatori complet independenti unii de alții: aplicatiile software, respectiv programele informatice sunt aduse din Internet pe calculatorul utilizatorului la cerere "on demand", ca si cum ar fi vorba de servicii publice simple, uzuale gospodariilor.

Executarea online a unor aplicatii de computer pe Internet si nu pe PC-ul propriu, reprezintă o nouă schimbare a conceprelor ceea ce duce la aplicarea unor schimbari uriase, asa cum acum mai bine de 25 de ani s-a trecut la concepte de tip server si browser. Daca se intampla ca interfata pe care un furnizor de astfel de servicii o pune la dispozitia utilizatorilor sa fie de buna calitate, atunci utilizatorul nu mai are nevoie sa fie un expert in tehnologie si infrastructurile folosite, nu mai trebuie sa se actualizeze aplicatiile software, avand in vedere ca acesta este centralizat la furnizor.

Serviciile de Cloud computing folosesc noi metode de consumare a serviciilor de software pe Internet, servicii care in mare parte pot fi dimensionate dinamic și care includ resurse virtuale.

Furnizorii tipici de servicii de cloud computing pun la dispozitie, aplicații comerciale standard; utilizatorul are acces la acestea doar prin intermediul unui browser local, deoarece atat aplicatia cat și datele proprii ale utilizatorului sunt gazduite in cloud, pe serverul Creative Online Network. In aceste conditii asigurarea confidentialitatii și drepturilor de acces la date în contextul Internetului atotprezent joaca un rol primordial.

Deseori furnizorii de servicii cloud prevad si servicii suplimentare, cum ar fi servicii de back-up, etc. Ofertele comerciale trebuie în general sa indeplineasca standardele de calitate cerute de clienti.

Avantajele serviciilor de Cloud Computing:

Sincronizarea datelor utilizatorului care folosește mai multe dispozitive legate la cloud (de ex. un telefon, tableta, notebook, dar si PC) este simplificată.
Documentele online din cloud se pot prelucra cu ajutorul unor aplicații web.
Viteza de calcul și capacitate de stocare sporite si fara investitii în propria configurație.
Datele nu pot fi furate, purtatorul de date nu se poate defecta, exista posibilitatea de back-up, etc.

Dezavantaje:

E necesară o legatura la Internet rapida si stabila.
Securitatea necesară a datelor din cloud poate prezenta probleme de perceptie si poate produce neincrederea utilizatorilor, desi este cea mai sigura modalitate de a stoca date.

Cat de rapide sunt masinile virtuale inclouds.ro?

In medie cu de peste 10 ori mai rapida decat o conexiune la internet normala.

Solicita acum oferta personalizata!

Denumire firma, profil firma (cabinet avocatura, contabilitate, resurse umane, notariat, etc), numar salariati, numar useri,